Berichten uit het labGroen in de stad

Een groene plus voor klimaatadaptatie

By november 12, 2019 april 6th, 2020 No Comments

De gevolgen van het veranderende klimaat zijn steeds vaker zichtbaar. Droge, hete zomers zorgen voor hitterecords en watertekorten, en hevige regenval leidt tot straten die blank staan en waterschade. Wij van De Natuurverdubbelaars zien nature based solutions en groene infrastructuur als dé oplossing om zowel steden en dorpen beter tegen extreem weer te bewapenen, als de stedelijke biodiversiteit te helpen. Stagiaire Benthe Timmermans heeft uitgezocht hoe gemeenten hiermee aan de slag kunnen.

Vanuit het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie zijn gemeenten verplicht ‘klimaatstresstesten’ uit te voeren. Veel gemeenten zullen dan ook al bezig zijn met klimaatadaptieve maatregelen. En deze maatregelen kunnen heel makkelijk meer biodivers worden toegepast. Door het ‘slim meekoppelen’ kunnen meerdere doelen worden bereikt, soms zelfs zonder extra ruimtegebruik en kosten. Timing is hierbij key. Door met klimaatadaptatie aan de slag te gaan tijdens onderhoudswerkzaamheden of nieuwbouwprojecten kan eenvoudig een groene plus worden gerealiseerd.    
Onderstaand white paper biedt praktijkvoorbeelden van slim meekoppelen en toont kansen om zelf aan de slag te gaan met klimaatadaptatie en biodiversiteit. Heeft u als gemeente interesse en wilt u meer weten over hoe een groene plus voor biodiversiteit uit te voeren is? Wij denken graag praktisch en handelingsgericht met u mee over hoe klimaat en biodiversiteit te koppelen zijn met de stedelijke opgaven van de toekomst.  

Klik hier om de “Een groene plus voor klimaatadaptatie” te downloaden.