Waarom deze training?
Hoe kunnen bedrijven de waarde van menselijk, natuurlijk en sociaal kapitaal begrijpen en meenemen in hun besluitvorming? Er is groeiende vraag naar kennis en vaardigheden over het uitvoeren van een natural capital assessment bij bedrijven.
Om bedrijven hiermee op weg te helpen ontwikkelden wij in opdracht van Capitals Coalition en de World Business Council of Sustainable Development (als onderdeel van de We Value Nature Campaign) een online training die vrij toegankelijk is voor organisaties. Het doel van de training is het bieden van kennis en handvatten die benodigd zijn om de waarde te identificeren en te meten die de natuur, mensen en de samenleving bedrijven biedt. In de training worden praktische aanknopingspunten gedeeld die personen en organisaties kunnen gebruiken om te starten met het begrijpen en in kaart brengen van hun impact en hun afhankelijkheden. Het overkoepelende doel is om bedrijven te helpen beter hun risico’s te managen en te zien hoe hier ook juist kansen uit kunnen vloeien. Hiermee stellen wij hen in staat bij te dragen aan een eerlijke, natuurrijke en klimaatneutrale toekomst.
Voor wie is deze training?
De training is ontworpen voor personen die meer willen leren over natuurlijk, menselijk en sociaal kapitaal, en die deze waarde in hun bedrijfsvoering willen integreren. Doordat de training online is, kan hij wereldwijd worden gevolgd en kan door de cursist zelf het tempo worden bepaald.
De training biedt een veelomvattende introductie in de capitals approach en het ondernemen van een natural capital assessment, en is beschikbaar voor werknemers en werkgevers, duurzaamheidsmedewerkers, inkopers, accountants, en medewerkers van verschillende afdelingen, als HR, auditing, strategie, risicobeheer en financiën. Het is een inleidende training: er is geen voorkennis over natuurlijk, menselijk of sociaal kapitaal benodigd.
Hoe deden we het?
We zijn van kop tot staart betrokken geweest bij het ontwikkelen van deze training. De training wordt aangeboden op het internationaal erkende platform Coursera en gebruikt verschillende leervormen om het leerproces te optimaliseren. Zo zitten er in de training instructievideo’s, tekstblokken en toetsen, en kunnen cursisten met anderen discussiëren. Daarnaast sloten we toonaangevende sprekers aan, zoals oud-CEO van Unilever en oprichter van het Net Positive World Movement, Paul Polman, en Gretchen Daily, winnaar van de Tyler Prize. Daarnaast werkten we samen met zakelijk leiders uit koploperbedrijven als Olam, Holcim, Novartis, Eosta, Liv Up en Yorkshire Water. Dit heeft geresulteerd in inspirerende video’s waarin ze kennis en ervaring delen over hoe hun bedrijf natuurlijk, sociaal en menselijk kapitaal heeft geïntegreerd in besluitvormingsprocessen. Het opzetten van een capitals assessment kan snel erg complex worden. Door de training dynamisch en interactief vorm te geven nemen we cursisten stap voor stap mee in hun capitals journey.
Om te zorgen dat de training aansluit bij de wensen uit het werkveld, hebben we een beta-testing periode georganiseerd, waarin meer dan 50 professionals de training uitvoerig hebben getest.
”As organizations around the world continue to recognize the benefits of identifying and measuring the value they receive from the capitals, they are also running up against a lack of qualified professionals to help them to deliver this work. Thanks to this new course, built from years of experience, organizations are better equipped with the knowledge to make more informed decisions that deliver value for nature and people while addressing our collective challenges of climate change, nature loss and rising inequity.
Mark GoughCEO, Capitals Coalition
Hoe zit de training in elkaar?
De training bestaat uit vier modules en volgt de structuur van het internationaal erkende Natural Capital Protocol en het Social and Human Capital Protocol.
- Module 1 – De rol van bedrijven in het aangaan van de grote uitdagingen op het gebied van natuurverlies, klimaatverandering en ongelijkheid.
- Module 2 – Het beter managen van risico’s en kansen in het hanteren van een capitals approach.
- Module 3 – Aan de slag met een natural capital assessment: het definiëren van het doel en bepalen van de juiste afkadering.
- Module 4 – Het meten en waarderen van impact en afhankelijkheden om natuurlijk kapitaal in bedrijfsvoering te integreren.
De eerst twee modules nemen de cursisten mee langs de risico’s en kansen gerelateerd aan natuur, mens en maatschappij en introduceren het idee van de capitals approach. Ook laten we de waarde voor het bedrijf van het uitvoeren van een capitals assessment zien. De derde en vierde module focussen zich op natuurlijk kapitaal en hoe bedrijven aan de slag kunnen gaan met het uitvoeren van een natural capital assessment. Deze modules helpen cursisten inzichtelijk maken op welke thema’s hun bedrijf impact en afhankelijkheden heeft, en geeft handvatten voor het meten en waarderen van natuurlijk kapitaal.
Aan het eind van deze training wordt verwacht dat deelnemers over de verschillende kapitalen hebben geleerd, waarom het essentieel is om deze in bedrijfsvoering te integreren en hoe ze kunnen starten met een capitals assessment.
Wat zijn de vervolgstappen?
Verdere vervolgcursussen die dieper op de materie ingaan, zoals over sociaal en menselijk kapitaal, zullen voortbouwen op deze introducerende training. Op deze manier fungeert deze training als eerste stepping stone voor professionals die diepgaander aan de slag willen gaan met de capitals approach.
Online video’s als tool voor kennisverspreiding
Een online training is een goede manier om complexe kennis op een toegankelijke en aantrekkelijke manier naar een breder publiek te brengen. Dit kan laagdrempelig worden vormgegeven, of meer uitgediept en diepgaand – van een serie YouTube video’s tot een volledige Coursera cursus.
Andere onderwerpen waarvoor een online training inzicht kan bieden zijn bijvoorbeeld:
- Urban Nature-based Solutions.
- Het hanteren van een landschapsbenadering in het vergroenen van gebieden.
- Bedrijven in landschappen – verdienmodellen voor landschapsherstel.
- Financiering om landschapsherstel te katalyseren.