Afgelopen jaar was een turbulent maar vruchtbaar jaar op het gebied van biodiversiteit en natuurbehoud. Het jaar werd passend samengevat door, en afgesloten met de COP 15. Op deze mondiale conferentie van partijen in Montreal spraken belangrijke actoren binnen overheden en het bedrijfsleven over de staat en toekomst van biodiversiteit op aarde.
In lijn met de toenemende interesse biodiversiteit en natuurbehoud in de samenleving, hebben ook wij bij De Natuurverdubbelaars, een druk en dynamisch jaar achter de rug, waarin we veel mooie projecten hebben opgestart en afgerond. Hoogtepunten zijn er in overvloed en moeilijk samen te vatten. En toch hebben we geprobeerd precies dat te doen. Dit zijn de projecten die ons als team het meest zijn bijgebleven.
De keuze van Eli: Intersnack
Wij ondersteunen de Duitse Food & Agri multionational Intersnack bij de invulling van duurzaamheidsbeleid en biodiversiteitsstrategie. Op deze wijze droegen wij bij aan de fundamenten van de biodiversiteitsstrategie van deze grote Europese voedselproducent.
De keuze van Merlissa: Biobased (ver)bouwen
Namens het Ministerie van Binnenlandse zaken en in samenwerking met landschapsarchitectenbureau BOOM Landscape onderzochten wij in een verkennende studie wat de kansen zijn voor teelt van gewassen voor de biobased bouw in Nederland. Wij vervulden de rol van rekenmeester en ontwikkelden een tool die zowel de maatschappelijke als economische waarde van een gewas in kaart brengt. Aan de hand van deze berekeningen en waarderingsoefening kwamen we tot een inventarisatie van de potentiële rol van biobased bouwmaterialen binnen het Nederlandse agrarische landschap.
De keuze van Daan: ASN Bank
Namens ASN Bank deden wij onderzoek naar relevante marktsectoren voor biodiversiteitspositieve investeringen. Het einddoel van ASN? In 2030 een netto positieve bijdrage leveren aan het milieu. Wij leverden input door identificatie van kansrijke sectoren en asset classes waar een positieve impact op de natuur gekoppeld kan worden aan investeringen met een acceptabel risico-profiel.
De keuze van Iris: Training “VALUING NATURE AND PEOPLE TO INFORM BUSINESS DECISION-MAKING”
In opdracht van Capitals Coalition en de World Business Council of Sustainable Development (als onderdeel van de We Value Nature Campaign) ontwikkelden wij een online en gratis toegankelijke, training voor bedrijven waarin wij kennis delen over de waarde van menselijk, natuurlijke en sociaal kapitaal. Deze waarde-domeinen zijn onderdeel van ieder gedegen besluitvormingsproces maar worden soms onvoldoende begrepen of gewogen. De door ons ontwikkelde training helpt met het beter herkennen, incorporeren en schalen van menselijke, natuurlijk en sociale waarden in overwegingen op bedrijfsniveau. De cursus is inmiddels al door meer dan 1500 personen gevolgd! En we gaan in het nieuwe jaar een nieuwe training maken rondom sociaal en menselijk kapitaal.
De keuze van Tom: Waterschap Amstel, Gooi en Vecht
In opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) werkten wij gedurende 2022 aan de inventarisatie van de (economische) voor- en nadelen van natuurvriendelijke oevers, in de Bovenkerkerpolder, een beheergebied van het Waterschap AGV. Het Waterschap vroeg ons om een beraming van de kosten en de baten van natuurvriendelijke oevers te maken en te onderzoeken hoe de kosten voor deze oevers worden verdeeld. In de laatste maand van 2022 presenteerden we onze bevindingen op het hoofdkantoor van het waterschap.
De keuze van Jorien: IDFB
In voorbereiding op de COP15 hebben wij een serie dialoogsessies georganiseerd voor het Ministerie van LNV op het onderwerpen financing green en greening finance. Met als slotstuk de IDFB Paper on Finding Common Ground on the Alignment of All Financial Flows with Biodiversity Objectives en de slotsessie in Montreal.