Voortraject
In het verleden berichten wij op onze website over het onderzoek naar regeneratieve en natuurinclusieve bedrijfsmodellen binnen de Nederlandse melkveehouderij dat wij in opdracht van onder meer Wij.land, Living Lab Fryslân, Vogelbescherming Nederland, Deltaplan Biodiversiteitsherstel en RVO met Alan Accountants en Adviseurs uitvoerden. In dit onderzoek stelden we een methodologie samen die de doorrekening van het verdienvermogen van natuurinclusieve melkveehouderij mogelijk maakt. In een rapportage werden de belangrijkste voorlopige inzichten en resultaten uit het onderzoek werden gebundeld.
Vervolgstappen
In de voorbije maanden zijn wij in opdracht van Wij.land aan de slag gegaan met de doorontwikkeling van de rekentool. Het doel van deze doorontwikkeling was het optimaliseren van de gebruiksvriendelijkheid van de tool en het verbeteren van de resultaten die eruit voortkomen.
Werkwijze
Op basis van de input van eerste gebruikers in een pilotfase hebben wij aanpassingen gedaan om de gebruikerservaring en de effectiviteit van de tool te verbeteren. Zo voegden wij onder meer een handleiding en informatievelden toe en boden testsessies met de eerste melkveehouders inzicht in overige aandachtpunten en onduidelijkheden.De knelpunten die opdoken hebben wij vervolgens zorgvuldig bekeken en,op basis van de feedback, aangepast. Als afsluiting van de doorontwikkelingsfase hebben wij de verbeterde rekentool, aangevuld met de benodigde achtergrondinformatie, in een train-de-trainer sessie, toegelicht aan boeren die de tool in klankbordgroepen aan hun collega melkveehouders zullen introduceren en uitleggen.
De hernieuwde tool draagt nog beter bij aan het verkrijgen van inzicht in het verdienvermogen van natuurinclusieve melkveehouderij, en zal in diverse studiegroepen worden ingezet om boeren de mogelijkheid te geven van elkaar te leren en inspiratie op te doen.