Aan de slag met biodiversiteitLandelijk gebiedNatuurinclusieve landbouw

Doorontwikkeling hands-on rekentool voor het verdienvermogen van melkveehouderij

By september 2, 2022 No Comments

Hoe kunnen boeren meer inzicht krijgen in het verdienvermogen van hun bedrijf? En hoe scoren zij natuurinclusieve boeren ten opzichte van gangbare boeren?

Om deze vragen te beantwoorden ontwikkelde de Natuurverdubbelaars in opdracht van Wij.land, Living Lab Fryslân, Vogelbescherming NederlandDeltaplan Biodiversiteitsherstel en RVO met Alan Accountants en Adviseurs een methodologie voor berekenen van het verdienvermogen van natuurinclusieve melkveehouderij. In deze methodologie worden verschillende bedrijfseconomische indicatoren berekend. Zo wordt gekeken naar meer bedrijfseconomische indicatoren als het saldo en het resultaat gewone bedrijfsuitoefening gehele bedrijf, alsook indicatoren die de financiële prestatie van een bedrijf weergeven, zoals het inkomen per onbetaalde arbeidsjaareenheid. Door het combineren van een divers aanbod aan indicatoren wordt zo een integraal beeld geschetst van de economische prestatie van het boerenbedrijf.

Lees hier meer over het afgeronde project!

Aan de hand van deze methodologie is een simpele rekentool samengesteld die de verschillende indicatoren berekent. Om deze rekentool breed toegankelijk te maken gaan we daarom in het tweede deel van 2022 voor Wij.land en het Deltaplan Biodiversiteitsherstel aan de slag met het doorontwikkelen van de rekentool. Hierbij zetten we in op het gebruiksvriendelijker maken van de tool, door de user interface te verduidelijken en een handleiding te schrijven. Dit doen we door samen met twee groepen boeren de tool te testen en feedback te verzamelen, en deze vervolgens door te voeren in de tool en handleiding.

Door het doorontwikkelen van deze tool kunnen meer boeren zelf aan de slag met het doorrekenen van het verdienvermogen van hun bedrijf, en kunnen organisaties de tool gebruiken in studiegroepen. Een basisversie van de tool en uitleg van de methodologie is nu al beschikbaar op de website van Wij.land.

Bekijk hier de huidige rekentool en methodologie