Aan de slag met biodiversiteitBerichten uit het labGreen financeGroen in de stadNatuur

Het financieren van Urban Nature-based Solutions

By juni 1, 2022 juni 14th, 2022 No Comments

Door verstedelijking en klimaatverandering worstelen steden met problemen: zo neemt hittestress toe, is adequate afvoer en opvang van water steeds belangrijker door heviger piekbuien en neemt de luchtkwaliteit af door uitstoot van schadelijke stoffen door voertuigen. Urban Nature-based Solutions (NbS) zijn oplossingen, geinspireerd door de natuur, die helpen een duurzame en veerkrachtige stedelijke omgeving te realiseren. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld parken, groene daken of stadstuinen. De Urban NbS realiseren een brede waaier aan baten: ze helpen met het reguleren van water, bieden verkoeling, en verbeteren de algemene gezondheid van de stadsinwoners.

Dat er veel diverse baten worden gerealiseerd, betekent ook dat er veel baathouders zijn die profijt hebben van deze baten. Zo hebben stadsbewoners uiteraard voordeel van deze baten, maar ook woningbouwcorporaties, waterschappen en verzekeraars. Het is daarmee relevant dat deze verschillende partijen ook bijdragen aan het financieren en daarmee realiseren van de Urban NbS. Dit blijkt in de praktijk nog lastig te zijn.

De effecten van verschillende Urban NbS. Uit onze whitepaper Investing in a Green Urban Future

De financiering van Urban Nature-based Solutions was daarom ook een thema op de eerste Urban Nature-based Solution Day, die op 31 mei in de Social Impact Factory in Utrecht werd georganiseerd. De dag stond in het teken van inspirerende lezingen over het (co-)financieren van Urban NbS en het verbinden van wetenschappelijke inzichten met de praktijk.

Merlissa Diele was namens De Natuurverdubbelaars ook aanwezig op deze dag en deelt de belangrijkste inzichten:

  • Hoewel er vaak een grote hoeveelheid baathouders is, is het niet altijd zinvol om deze allemaal aan te sluiten bij financieringsstrategieën. Soms kan het beter zijn om je op 1-2 unique selling points voor 1-2 specifieke baathouders te focussen;
  • Het is belangrijk geselecteerde baathouders in de pre-planningsfase mee te nemen om zo draagvlak te vergroten;
  • Financieringsstructuren binnen gemeenten zijn vaak niet ingericht op het aanhaken van verschillende baathouders. Er zullen dus vaak nieuwe financieringsconstructies nodig zijn;
  • Baathouders spreken vaak niet dezelfde taal: een verzekeraar heeft andere doelen en vindt andere zaken belangrijk dan een gemeente;
  • Voor het aansluiten van private partijen als verzekeraars is adequate dataverzameling en monitoring van de baten van belang.

Op de Urban Nature-based Solutions Day presenteerden wij ook onze serious game ‘Financing Nature-based Solutions’. De serious game kan beleidsmakers en ontwikkelaars helpen om in te zien hoe verschillende baathouders kijken naar Urban Nature-based Solution, welke doelen en belangen zij hebben en hoe zij gezamenlijk aan praktische oplossingen kunnen werken. Daarmee sluit deze serious game naadloos aan op de behoeften van de deelnemers. Ook geïnteresseerd, neem dan contact op met Merlissa..

Merlissa Diele

Projectleider Groen in de Stad

06 - 5252 6273