Het telen van rustgewassen heeft een positieve invloed op de bodem: zo kunnen gewassen helpen om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren door het organische stof gehalte te verhogen, kunnen vlinderbloemige gewassen stikstof uit de lucht binden en achterlaten voor het volggewas, en kunnen gewassen met uitgebreide wortelstelsels bijdragen in het verbeteren van de bodemstructuur. Toch zien we dat het aandeel rustgewassen in het areaal afneemt en dat boeren intensievere bouwplannen hanteren – wat voornamelijk te wijten lijkt aan de lagere winstgevendheid van deze gewassen. Om deze reden voert de Natuurverdubbelaars sinds begin van dit jaar in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onderzoek uit naar de mogelijkheden om het verdienvermogen van een aantal rustgewassen te verbeteren door te onderzoeken hoe nieuwe ketens opgezet kunnen worden voor kansrijke gewassen.
In het onderzoek analyseren we voor vier casestudies de kansen en bedreigingen voor deze gewassen. De vier case studies die we onderzoeken is de teelt van veldbonen in de regio Oost-Groningen en Noordoost-Drenthe, de teelt van vezelhennep in Oost-Brabant en Noord-Limburg, de teelt van sorghum in de Achterhoek en Twente, en de teelt van haver in de Flevo- en Noordoostpolder. We gaan hiervoor in gesprek met partijen uit de regio om zo inzichtelijk te maken wat de grootste kansen zijn voor het stimuleren van de teelt in deze regio’s en welke stappen verschillende partijen daarvoor kunnen ondernemen.
Wil je meepraten over de mogelijkheden voor de teelt in deze regio’s? De bijeenkomsten vinden plaats op de volgende data:
- Veldboon: 1 augustus 10:00 – 12:30
- Vezelhennep: 8 augustus 10:00 – 12:30
- Sorghum: 10 augustus 14:00 -16:30
- Haver: 24 augustus 10:00 – 12:30
Voor interesse in het project en de bijeenkomsten, stuur dan een e-mail naar merlissa@natuurverdubbelaars.nl